Με Κοντόπουλο

 Ώστε θα το γράψει ο Κοντόπουλος!

Ή μάλλον το έχει γράψει ήδη αν ευσταθούν οι φήμες πως το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει φέτος ήταν να εκπροσωπήσει τη Ρωσία το 2022 αλλά εκείνη μεταξύ Γιουροβίζιον και πολέμου προτίμησε να φάει την Ουκρανία κι έτσι έμεινε εκτός Διαγωνισμού. Καλά λέω εγώ, η μοίρα μας το ‘χει να τρώμε από τα απομεινάρια του Melodifestivalen ή οποιουδήποτε άλλου κωλύεται. Δευτεράντζες μια ζωή.

Ο Δημήτρης Κοντόπουλος. Another one I love to hate.

Ο Δημήτρης Κοντόπουλος έχει γράψει μερικά από τα αγαπημένα μου τραγούδια, όπως το «Είναι Στιγμές» και το «Η Αγάπη Έρχεται Στο Τέλος» του Αντώνη Ρέμου, καθώς επίσης το «Όλα Γύρω Σου Γυρίζουν» του Σάκη Ρουβά. Έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους εν ενεργεία Έλληνες καλλιτέχνες κι έχω πολλά τραγούδια του στη βιβλιοθήκη του itunes μου. Γενικά όμως τον θεωρώ μέτριο συνθέτη. Έχει συμπαθητικές μελωδίες αλλά το ταλέντο του δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ναυαρχίδες των Καρβέλα – Θεοφάνους, ούτε με του Φοίβου. Ας πούμε ότι είχε κάποιες καλές «στιγμές» όλα αυτά τα χρόνια, αλλά στο σύνολό του είναι απλώς συμπαθητικός. Δεν είναι για πρώτος.

Στη Γιουροβίζιον συμμετείχε δώδεκα φορές με πέντε διαφορετικές χώρες. Η επίδοση του ήταν παρόμοια. Είχε μερικές πολύ καλές στιγμές (Επτά φορές κατετάγη στο τοπ10) και κάποιες μέτριες (13ος με τη Μολδαβία το 2021 και 19ος με την Ελλάδα και τη Ντέμυ το 2017). Είχε και ένα αποκλεισμό (Το 2018 με το Αζερμπαϊτζάν). Στο πιο κάτω βιντεάκι μπορείτε να δείτε συνοπτικά αποσπάσματα από όλες του τις συμμετοχές.


Σημειώστε ότι οι περισσότερες φορές που διέπρεψε ήταν εκπροσωπώντας τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι μία χώρα ευκολάκι στη Γιουροβίζιον. Χρειάζεται προσπάθεια για να μην τα πάει καλά. Να βγει να κλάσει στη σκηνή, η Ρωσία ως υπερδύναμη μπαίνει για πλάκα στο τοπ10. Επομένως, δεν θεωρώ κατόρθωμα το ότι κατάφερε να μπει στο τοπ10 μαζί της. Η μαγκιά θα ήταν να φέρει στο τοπ10 μία χώρα που δυσκολεύεται, όπως η Κύπρος, ο Αγ. Μαρίνος, το Μαυροβούνιο. Με τη Ρωσία και τη μαφία της, καταφέρνω κι εγώ να μπω στο τοπ10. Δεν θα ξεχάσω τη χρονιά που πήγαν οι δίδυμες αδελφές Τομαλτσέβι με το Shine, το 2014. Ήταν ένα μετριότατο τραγούδι κατ’ εμέ, και με ανέμπνευστο στήσιμο επίσης, και παρόλα αυτά κατάφερε και ήρθε 7η. Ήταν, όμως, η Ρωσία! Το ίδιο και το 2019 όταν πήγε με τον Σεργκέι για δεύτερη φορά τραγουδώντας το Scream, άλλο ένα μετριότατο τραγούδι το οποίο όμως κατετάγη εύκολα τρίτο. Ήταν όμως η Ρωσία!

Ο Κοντόπουλος διαθέτει ένα πλεονέκτημα. Έχει για συνεργάτη τον Φωκά Ευαγγελινό, ο οποίος αν και πλέον επαναλαμβάνει συχνά τις ιδέες και τα concepts του, συνεχίζει να αποδίδει και να φέρνει αποτελέσματα. Τον Φωκά τον αγαπούμε έτσι κι αλλιώς, ευθύνεται για τα μαγικά σόου της Βίσση στη δεκαετία του ’90 και για όλα τα τηλεοπτικά της Κορομηλά που την κατέστησαν σούπερ σταρ. Έφερε την πρωτιά με την Παπαρίζου, έστησε τον Ρουβά, έστησε όλη τη Γιουροβίζιον της Αθήνας και δεκάδες άλλες θεατρικές παραστάσεις που έχω δει στην Αθήνα και με άφησαν έκθαμβο. Τον παραδέχομαι και τον εκτιμώ. Όταν συνεργάζεται με τον Κοντόπουλο καταφέρνει και τον πριμοδοτεί καμιά δεκαριά θέσεις. Ένα τραγούδι που είναι για 15η θέση ο Φωκάς καταφέρνει και το βάζει στην δεκάδα με τις χορογραφίες και τις ιδέες του.

Εξ ου και το Shady Lady με την Ani Lorak το 2008 παρολίγον να κερδίσει. Αν δεν ήταν ο Φωκάς με τη συγκλονιστική του χορογραφία και τα ευρήματα του, ουδείς θα καθόταν να δώσει σημασία στο εν λόγω τραγούδι. Έπιασε την τραγουδίστρια και την ανέδειξε στο έπακρον. Το 2008 είχε στείλει την Καλομοίρα η Ελλάδα, ακόμη δεν το χωνεύω ότι χάσαμε τη δεύτερη θέση εξ αιτίας της Ουκρανίας η οποία προμοδοτήθηκε από Έλληνες συντελεστές και δη το χορευτικό του Φωκά που εκεί ήταν όλο το ζουμί.

Ο Φωκάς ευθύνεται και για την πρωτιά της Ρωσίας στην τηλεψηφοφορία του 2016 με εκείνον τον μνημειώδη τοίχο και τα τρισδιάστατα γραφικά. Ο Φωκάς εμπνεύστηκε και τον χορευτή μέσα στη γυάλα του Αζερμπαϊτζάν το 2013 που το κατέταξε και πάλι στη δεύτερη θέση. Γενικά, ο Φωκάς σώζει τον Κοντόπουλο κάθε φορά.

Δεν ξέρω αν φέτος θα σώσει και την Κύπρο (προσωπικά μια χαρά μου κάθεται ο Marvin Diettman και δεν ξέρω αν θέλω να τον αλλάξουμε), αλλά θεωρώ ότι ο Κοντόπουλος τον χρειάζεται τον Ευαγγελινό. Υπήρχε περίπτωση η Μολδαβία του 2018 να πάει τόσο καλά χωρίς εκείνο το ευφάνταστο θεατρικό δρώμενο του Φωκά; Όχι βέβαια. Το έβλεπα ξανά τις προάλλες ενόσω έκανα διάδρομο και έκανα ένα χαμόγελο ως τα αφτιά.

Ο Κοντόπουλος με τον Φωκά είχαν αναλάβει και την Ελλάδα τρεις φορές στο παρελθόν. Μία φορά με τον Σάκη Ρουβά το 2009 και το ανεκδιήγητο This is Our Night, μία φορά με τη Ντέμη και το πανάθλιο This Is Love και άλλη μία με το Last Dance της Στεφανίας το οποίο δεν θέλω καν να το θυμάμαι. Ανέμπνευστα τραγούδια και τα τρία, γράφτηκαν για να γραφτούν. Τι να σου έκανε και ο Φωκάς για να τα σώσει, τράβηξε τις χορογραφίες απ’ τα μαλλιά. Πισίνες επιστράτευσε, συρραπτικά επιστράτευσε, την ελληνική σημαία ξέθαψε για να μας αναστήσει το ηθικό, αλλά τζίφος. Ο Ρουβάς ήρθε 70ς (πολύ χαμηλά για τα κυβικά του), η δε Ντέμη καταποντίστηκε στη 19η θέση και έκτοτε δεν ξαναείδε και σουξέ. Η ίδια είπε πρόσφατα σε μια συνέντευξη ότι εξαιτίας της στεναχώριας της έκλεισε και η φωνή της και δεν μπορούσε να αποδώσει για δυο χρόνια. Κρίμα την κοπέλα. Η Στεφανία από την άλλη ήρθε δέκατη και πραγματικά απορώ πώς τα κατάφερε. Το χορευτικό που ήταν όλο green screen μας το πούλησαν ως πρωτοπορία, αλλά να σας πω ότι είναι μία φτηνή τεχνική που εφαρμόζεται από τη δεκαετία του ’70 στην ΕΡΤ από την εποχή που έκανε σόου ο Γιώργος Μαρίνος. Χώρια που δεν «έγραψε» επί της οθόνης. Αόρατοι χορευτές τάχα μου, πραγματικά απορώ πώς τους ήρθε!

Όπως και να ‘χει, βλέπετε, ο Κοντόπουλος από μόνος του δεν αποτελεί εγγύηση. Ο Φωκάς καταφέρνει και τον σώζει, και αν τύχει και εκπροσωπούν ανατολική χώρα με δυναμική στο televoting μπορούν να χτυπήσουν και το τοπ5. Αλλά αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μουσικής σύνθεσης και έμπνευσης αλλά συνισταμένη πολλών παραγόντων. Πολλοί τους αποκαλούν dream team. Ας πούμε ότι έχει και η υπερβολή όρια. 

Θα περιμένουμε να δούμε αν η Κύπρος του χρόνου θα αποτελέσει μία εξαιρετική περίπτωση και θα πετάξει. Έχω επιφυλάξεις. Και δικαίως.

Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε αντάξιοι της Άνι Λόρακ του 2008.

Υ.Γ. Να πω εδώ ότι είδα τα χθεσινά βιντεάκια της Καψή στα σόσιαλ και μου φάνηκε συμπαθέστατη στον τρόπο που παρουσίασε τον εαυτό της. Για να δούμε τι ψάρια θα πιάσει κι αυτή η κακομοίρα.  



Σχόλια