Το Τεσσάρι Το Καλό!

 Η Γιουροβίζιον μπορεί να τέλειωσε τυπικά την Κυριακή τα ξημερώματα, όμως όλοι ξέρουμε ότι τα μεθεόρτια διαρκούν τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα. Και προσωπικά δεν έχω καλύτερο από τη Δευτέρα αμέσως μετά το Σάββατο όπου όλοι λίγο πολύ καίγονται να συζητήσουν τα περί Γιουροβίζιον. Σήμερα έλαβα πέντε-έξι τηλεφωνήματα από διάφορους οι οποίοι ήθελαν να κουτσομπολέψουμε το σόου και να ρωτήσουν τη γνώμη μου για διάφορα. Αγαπώ που με θεωρούν αυθεντία, αλλά ταυτόχρονα το βρίσκω και ελαφρώς γελοίο.

Φυσικά, το τεσσάρι της ελληνικής επιτροπής εξελίχθηκε σε μέγιστο εθνικό ζήτημα. Σήμερα δεν είδα πρωινάδικο που να μην έχει αφιερώσει τουλάχιστον ένα μισάωρο για το θέμα. Η Σκορδά, η Χατζίδου και η Καινούριου ειδικά το ξεζούμισαν το ζήτημα. Από Λιάγκα δεν είδα κάτι. Εν πάση περιπτώσει, η χαμηλή βαθμολογία πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από ό,τι μπορούσα να φανταστώ. Το γεγονός ότι ο Ταραμουντάς φιγούραρε σε όλα τα τηλεοπτικά παράθυρα, τα πήρε σβάρνα ένα-ένα, και εξιστορούσε τι ένιωσε και πώς του ήρθε να σχολιάσει thank you next καταδεικνύει ότι τα ιδιωτικά κανάλια έχουν κέφι και όρεξη να ξεσκίσουνε την ΕΡΤ.

Ειδικά στην εκπομπή της Καινούριου, ξεπέρασαν εαυτόν. Έβγαλαν και τον κύριο Θ. Τσόκκο που είναι ο Γεν. Δευθυντής του ΡΙΚ και τον ρωτούσαν κατά πόσον το Ίδρυμα διατίθεται να ασκήσει βέτο στη σύνθεση της κριτικής επιτροπής της ΕΡΤ ώστε να ακυρώσει τη βαθμολογία της. Ο κ. Τσόκκος ήταν πολύ πράος και αντιμετώπιζε το ελληνικό δράμα τρομερά ψύχραιμα και αυτό τους χαλούσε τη μαγεία. Ο Μικρούτσικος ωρυότανε, ο Πουλόπουλος ήταν έτοιμος να κλάψει και ο Τσόκκος απαντούσε ορθά κοφτά ότι το ΡΙΚ στο παρόν στάδιο δεν προτίθεται να πράξει το παραμικρό. Ήταν σκέτη απόλαυση να το βλέπεις!

Ο Πουλόπουλος το πήρε κι ένα βήμα παραπέρα. Βγήκε το απόγευμα στον Άλφα Κύπρου και παρακίνησε εκ νέου την Χριστιάνα Αριστοτέλους να μεσολαβήσει στο ΡΙΚ ώστε να γίνουν διαβήματα προς την EBU και να ακυρώσει σύσσωμη την ΕΡΤ. Της έφερε το παράδειγμα της Λευκορωσίας το 2019 της οποία ακυρώθηκε η ψήφος και ως εκ τούτου η Τάμτα από 15η κατέληξε 13η. Η Αριστοτέλους τον κοίταζε αποσβολωμένη ενώ τόλμησε να του αποκαλύψει ότι μπορεί να είδε τη Γιουροβίζιον το Σάββατο, αλλά με το ζόρι κατάλαβε τι είχε συμβεί. Μεγαλεία!

Οι πιο ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις όμως, με τις οποίες συμφωνώ και 100% ακούστηκαν στη Χατζίδου, όπου είχαν καλεσμένο τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου και ο οποίος μίλησε για αντί-κυπριακό κλίμα στην ΕΡΤ, πράγμα με το οποίο συμφωνώ απόλυτα και είναι αυτό που σας είχα γράψει κι εγώ στο προηγούμενο κείμενο. Είναι πασιφανές ότι η ΕΡΤ θέλει την Κύπρο δορυφόρο της και όχι πρωταγωνίστρια στη Γιουροβίζιον. Μπορεί να μην έπεσε ποτέ επίσημο σήμα να χαντακωθεί η Κύπρος στη ψηφοφορία, αλλά είμαι σίγουρος, από όλα όσα διαβάζω στα ελληνικά φόρα κατά καιρούς ότι αυτή η σνομπέ και τοξική αντιμετώπιση της Κύπρου η οποία γιγαντώνεται όποτε διεκδικεί κάτι παραπάνω στον βαθμολογικό πίνακα, μεταφέρεται παρασκηνιακά  στους εκάστοτε κριτές της ελληνικής επιτροπής.

Ενδεικτικά, το γεγονός ότι τόσο η Μελιτά, όσο και η άλλη η ψυχρή και αχώνευτη Κοζάκου οι οποίες μετέδιδαν ζωντανά τον Διαγωνισμό, δεν σχολίασαν καν το τεσσάρι της επιτροπής στον αέρα, ούτε έδειξαν κάποια έκπληξη, ούτε το κάκισαν, ούτε καν χρύσωσαν το χάπι για τους Κυπρίους που παρακολουθούσαν τον Διαγωνισμό μέσω ΕΡΤ, αποδεικνύει ότι υφίσταται ένα ζαμανφού στην ατμόσφαιρα. 


Εγώ θα επαναλάβω ότι η κριτική επιτροπή δικαιούται να ψηφίζει ό, τι γουστάρει. Μπορεί φέτος να πέσαμε όντως σε κακογαμημένα πλάσματα που δεν μπορούσαν να χωρέσουν στη ψήφο τους το παραμικρό συναίσθημα και να σπρώξουν την Κύπρο λίγο παραπάνω. Συμβαίνουν κι αυτά. Διερωτώμαι όμως πού θα πάει όλο αυτό. Γιατί αν θα παίζουμε με αυτούς τους όρους από δω και μπρος, ήτοι να ψηφίζουμε με την πραγματική αξία, προβλέπω να πέφτουν τρομερά μηδενικά εκατέρωθεν και αυτό δεν συμφέρει κανένα. Οπότε, ας ξε-ξυνίσουμε λίγο, ας δεχτούμε ότι θα πριμοδοτούμε η κάθε πλευρά την άλλη σε ένα εύρος από 8 μέχρι 12 και ας αφήσουμε τις μαλακίες.

Ξαφνικά θυμηθήκαμε ότι η Γιουροβίζιον θέλει αξιοκρατία! Εδώ δεν την εφαρμόζουμε σ’ άλλα κι άλλα, η ΕΡΤ θυμήθηκε στα γεράματα να ψηφίσει αξιοκρατικά! Άντε να πα να γαμηθείτε.

Είδα και την Ευρυδίκη που έκανε σχετικές δηλώσεις. Είπε ότι το 1983 η κριτική επιτροπή της Ελλάδας έδωσε μηδέν στην Κύπρο και ένα βαθμό στην Τουρκία. «Εννέα χρόνια μετά την εισβολή». Αυτό δεν ισχύει. Η Ελλάδα όντως δώσε μηδέν στην Κύπρο αλλά έδωσε μηδέν και στην Τουρκία. Η Τουρκία το 1983 δεν είχε ψηφιστεί από καμία χώρα, και κατέληξε τελευταία με μηδέν βαθμούς. Δεν ξέρω τι παθαίνουν κάποτε οι τραγουδιστές και λένε ανακρίβειες.  

Εν πάση περιπτώσει, να τελειώσω με το εξής. Πραγματικά συγκινούμαι όταν οι Ελλαδίτες παρουσιαστές νιώθουν την ανάγκη να απολογηθούν εκ μέρους της ΕΡΤ. Είδα τη Ναταλία Γερμανού που είπε στον Ταραμουντά «ντρέπομαι να σε δω στα μάτια», τον Μικρούτσικο που απολογήθηκε «εκ μέρους του ελληνικού λαού», τον Πουλόπουλο σήμερα που πραγματικά έδειχνε να λυπάται, τη θεότητα Καίτη Γαρμπή που μίλησε για «βλακείες της ΕΡΤ και για τους Κύπριους που θα μας πάρουν πίσω το χαλούμι και την Άννα Βίσση». Αυτά εκτιμούνται. Γίνονται για το σόου προφανώς, αλλά θα μπορούσαν και να μη γίνονται καν. Μπορεί ένα τεσσάρι να είναι τρομερά φαύλο θέμα και σε μια άλλη χώρα θα είχε ήδη ξεχαστεί. Αλλά Ελλάδα και Κύπρος είναι άλλη κατάσταση. Ναι, για εμάς είναι σημαντικό το δωδεκάρι. Είναι σημαντική η αποδοχή και ο συμβολισμός. Είναι ένα είδος «ασφάλειας» και ένας τρόπος να νιώσουμε ότι «δεν είμαστε μόνοι». Αν δεν το πάρουμε, δεν χάλασε κι ο κόσμος, μα να που από προχθές που χάλασε! Αυτά τα γραφικά εμένα με συγκινούν. Στα επιφανειακά κρίνονται και καταλαβαίνονται πολλά. Ομολογώ ότι οι συγγνώμες των παρουσιαστών στην Ελλάδα, ζέσταναν την καρδούλα μου.


Παρόλα αυτά, δεν είμαι σίγουρος αν του χρόνου θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, εκτός κι αν η ΕΡΤ στείλει κάποια τεράστια φίρμα για την οποία το δωδεκάρι θα είναι κατοχυρωμένο από τα Χριστούγεννα.

Και ας κλείσουμε με αυτό, το οποίο συνοψίζει τρεις σελίδες κειμένου σε ένα τουίτ 140 χαρακτήρων:

 

Σχόλια

  1. εν γελοίο το ότι έγινε τόσο θέμα η ψηφοφορία 5 ατόμων. που την άλλη εν θα απέκλεια να έχει μιαν αλήθεια το 'αντικυπριακό κλίμα' μετά που τα χρόνια της Πάνικ που εστείλαμε Φουρειρα, Ταμτα τζιαι η Ελλάδα έστελλε άκυρες συμμετοχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου