Βαράτε Βιολιτζήδες, All Together Now!

 Μαύρα τα μαντάτα κυρίες μου και κύριοι,

Όπως ίσως ήδη να έχετε πληροφορηθεί από τα σόσιαλ, επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι ο/η εκπρόσωπος της Κύπρου στον Διαγωνισμού του 2023 θα επιλεχθεί μέσα από τάλεντ ζώου. Και τι ζώου! Μέσω του All Together Now. Έχει τύχει να δείτε αποσπάσματα του εν λόγω τάλεντ ζώου μέσω YouTube; Αν όχι, χάνετε! Μεγαλύτερη μαλακία δεν έχει δει η τηλεόραση. Είναι ένα στούντιο με εκατό νοματαίους, στην περίπτωσή μας θα γεμίσει από μέλη του ελληνικού και κυπριακού φαν κλαμπ της Γιουροβίζιον (κάτι που το κάνει ακόμα χειρότερο, αφού 8 στους 10 αυτό-βαφτίστηκαν γιούροφανς έχοντας δει δέκα Γιουροβίζιον όλες κι όλες, κι αυτές στο fast forward), και οι οποίοι θα κρίνουν τον διαγωνιζόμενο. Θα τραγουδούν και μαζί του αν γουστάρουν, κι άμα τον βαρεθούν θα τον σταυρώνουν πατώντας το κουμπί αποδοκιμασίας. Αν ο διαγωνιζόμενος μαζέψει πολλά Χ, τότε αποκλείεται. Μέσω των αποκλεισμών θα προκύψει ο νικητής. 


Το συγκεκριμένο concept ανήκει στο BBC, το δοκίμασε το 2019 επιλέγοντας για εκπρόσωπό της στην Γιουροβίζιον του Τελ Αβίβ εκείνον τον κακομοίρη, τον Michael Rice, ο οποίος κατετάγη τελευταίος στον τελικό με 11 βαθμούς όλους κι όλους. Το ίδιο το BBC σκάρταρε τη συγκεκριμένη διαδικασία επενδύοντας φέτος στην αυθεντικότητα και το ταλέντο, προσφέροντάς μας το Space Man και τον Sam Ryder, ό, τι καλύτερο είδε ο Διαγωνισμός τα τελευταία χρόνια. Το ΡΙΚ προφανώς θεωρεί φρόνιμο να υιοθετήσει μεθόδους που έχουν ήδη αποτύχει.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ανακοινώθηκε ότι ο παρουσιαστής του τάλεντ ζώου θα είναι ο Νίκος Κοκλώνης. Χριστέ μου, οίκτο! Οίκτο! Αναγνωρίζω τον παιδικό ενθουσιασμό του Κοκλώνη, όπως αναγνωρίζω ότι με τα λεφτουδάκια του ανέστησε πολλά τηλεοπτικά κόνσεπτς και κατάφερε πολλά αναπάντεχα, όπως το να σμίξει τη Βίσση με τη Βανδή δίνοντας τροφή στην ελληνική ζώου μπιζ για τα επόμενα 50 χρόνια. Λίγη αυτογνωσία να διέθετε όμως, και λιγότερο εγωκεντρισμό, θα ήξερε ότι ο ρόλος του θα έπρεπε να περιορίζεται αποκλειστικά και αυστηρά σ’ αυτόν του χορηγού / παραγωγού και όχι να ματώνει τα ματάκια μας και τα αυτάκια μας με την αισθητική Μαύρικιου Μαυρικίου και την ιδιαίτερη φωνή του βγαλμένη από πάλαι ποτέ εκπομπή της Αννίτας Πάνια. His money, his rules, αλλά υπάρχει κι όριο.

Τούτων λεχθέντων, ένα είναι το συμπέρασμα. Το ΡΙΚ καταθέτει τα όπλα. Ύστερα από μία επιτυχημένη σειρά προκρίσεων της Κύπρου με αποκορύφωμα τη δεύτερη θέση της Φουρέιρα, και μία συμπαθητική εμφάνιση άλλων τραγουδιστριών που στάθηκαν αξιοπρεπώς σε ένα άλφα καλλιτεχνικό επίπεδο, επήλθεν τον τέλος. Επήλθεν φέτος με την Ανδρομάχη που ενώ είχε όλα τα εφόδια από έμπειρα teams πίσω της κατάφερε με τη θαμπάδα της να τα γκρεμίσει όλα. Και φυσικά, όταν αρχίσει η κατηφόρα πρέπει να φτάσεις στον πάτο για να συνέλθεις. Ε, ο πάτος δεν ξέρω αν θα έρθει του χρόνου. Θα εξαρτηθεί από το βάθος του πηγαδιού. Πάντως, πέφτουμε!

Οι χώρες στη Γιουροβίζιον περνούν μεσαιωνικές περιόδους ενίοτε. Και είναι φυσιολογικό. Η Ελλάδα από τη χρυσή εποχή του 2001-2013, πέρασε μία εννιαετία μέσα στη μετριότητα. Η Αγγλία από εκεί που είχε το τοπ3 σίγουρο κάθε χρόνο στα 80ς και 90ς, μόλις φέτος κατάφερε να ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη. Όλες οι χώρες περνούν περιόδους ακμής και παρακμής. Μόνο οι Σουηδοί και οι Ιταλοί βρίσκονται συνέχεια στο τοπ10 χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Κι αυτό γιατί οι μεν επαγρυπνούν μονίμως και ξέρουν πώς παίζεται το παιχνίδι, οι δεύτεροι απλώς έχουν του Θεού το χάρισμα και το άγγιγμα του Μίδα.

Δεν αναμένω να υπάρχει το ίδιο κυνήγι πρωτιάς κάθε χρόνο στο ΡΙΚ. Αναμένω όμως να γίνονται πράγματα με έμπνευση. Θα μπορούσε να πάει ένας βρακάς με ένα ποτήρι ζιβανία ανά χείρας, να πει ένα τσιαττιστό με δυο νταούλια και να έλθει πρώτος. Δεν το τολμούν. Θα μπορούσε να πάει ο Κωνσταντίνος Αργυρός που μεσουρανεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και να γίνει η Γιουροβίζιον και πάλι εθνική υπόθεση. Θα μπορούσε να συγκροτηθεί μία κυπριακή dream team με Θεοφάνους στο πηδάλιο και αναγνωρισμένους Κύπριους καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται την Ελλάδα και να γίνει συλλαλητήριο. Δεν τα τολμούν! Ούτε διατίθενται να βάλουν το χέρι στη τσέπη για να επενδύσουν σε τέτοιες πρωτοτυπίες οι οποίες θα απογειώσουν το προϊόν τους. Το πνεύμα που κυριαρχεί είναι «αν μας κάτσει καλώς!» Ε, δεν θα σας κάτσει με τέτοια άρπα κόλλα προσεγγίσεις!

Κακά τα ψέματα, με το All Together Now το ΡΙΚ θα κερδίσει σε δύο τομείς. Αφενός θα έχει αποκτήσει ένα πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών παραγωγής για να το εντάξει στο δυναμικό του. Είναι το μοναδικό κανάλι στην Κύπρο που δεν έχει ένα τάλεντ ζώου να επιδείξει. Όλοι οι άλλοι πήραν τα X Factor, τα The Voice… Θέλει και το ΡΙΚ να λέει ότι έχει τέτοιο στο πρόγραμμά του. Αφετέρου κλείνει τα στόματα των Κυπρίων wannabe τραγουδιστών οι οποίοι τα τελευταία χρόνια διαμαρτύρονται ότι στέλνουμε στη Γιουροβίζιον Έλληνες καταξιωμένους καλλιτέχνες (σιγά τους καταξιωμένους αλλά τέλος πάντων) και δεν δίνονται ευκαιρίες σε Κυπρίους. Εντάξει, αν πρόκειται να δούμε κάνα κελεπούρι τύπου Μάριαμ Βενιζέλου όπως ήταν το 2006 να το δεχτώ. Αλλά να στέλνουμε στη Γιουροβίζιον την κάθε… Άντρη Ανδρέου που μεγάλωσε με την Παπαρίζου και ήθελε να γίνει τραγουδίστρια, έβγαλε το φρύδι, έκανε και λέιζερ και νομίζει ότι κάτι έγινε, ε όχι! Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες! Η Γιουροβίζιον θα έπρεπε να είναι οι ολυμπιακοί αγώνες της μουσικής και να πηγαίνει η αφρόκρεμα. Δεν είναι εφαλτήριο για καριέρα όπως ήταν πριν 30 χρόνια. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα έπρεπε να επιτρέπεται σε νέο ταλέντο να δοκιμαστεί στη σκηνή της. Γιατί υπάρχουν και οι εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν αντιλέγω. Όμως πόσο συχνά εκκολάπτονται αυτές ειδικά σε μία τόσο μικρή χώρα όπως τη δική μας; Μία φορά τη δεκαετία; Και πολύ είπα!

Ναι, φοβάμαι ότι έχουμε μπει και με τα μπούνια σε άλλη μία μαύρη δεκαετία ατσούμπαλων συμμετοχών κατά τη διάρκεια της οποίας θα πειραματιζόμαστε με βλακείες, πάνω που νομίσαμε ότι βρήκαμε το κολάι και πάμε για τη νίκη. Κρίμα! Κρίμα! Κι ας ελπίσουμε να διαψευστώ!


Σχόλια

  1. Θα διαφωνήσω στο ότι η Γιουροβίζιον δεν είναι εφαλτήριο για καριέρα: Πολλές χώρες στέλνουν νέους και σχετικά άγνωστους καλλιτέχνες που μόλις βγήκαν από το Voice ή κάποιο άλλο talent show και ζήτημα να έχουν 1-2 singles στο ενεργητικό τους π.χ. Βέλγιο, Αζερμπαϊτζάν και Πολωνία φέτος που μπορεί να μην είχαν σπουδαία τραγούδια, αλλά εντυπωσίασαν με τις φωνητικές τους ικανότητες και κατάφεραν τουλάχιστον να προκριθούν. Επίσης η Chanel δεν ήταν καν τραγουδίστρια αλλά μια χορεύτρια μιούζικαλ που δεν την ήξερε ούτε η μάνα της και όμως, από τη στιγμή που βγήκε στη σκηνή του Benidorm έλαμψε και έκανε όλους να μιλούν για αυτήν. Ακόμα και ο Sam Ryder ήταν περισσότερο γνωστός ως tiktoker παρά ως πραγματικός τραγουδιστής-η καριέρα του ουσιαστικά τώρα αρχίζει. Τώρα βέβαια για το All Together Now ούτε εγώ έχω υψηλές προσδοκίες αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Αν μέσα από αυτό το παρακμιακό show αναδειχθεί κάποια Αντρη Ανδρέου που να είναι αντίγραφο (με την καλή έννοια) της Φουρέιρα ή της Παπαρίζου, τότε χαλάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ ότι μπορεί να ξεπεταχτούν και διαμαντάκια μέσω αυτής της διαδικασίας. Αλλά είναι πιο εύκολο να βρεθεί μία Σανέλ και ένας Σαμ Ράιντερ ανάμεσα στα 60.000.000 της Ισπανίας και τα 70.000.000 της Αγγλίας, παρά στο μέγεθος το δικό μας. Στα δικά μας κυβικά, ο πιο έμπειρος τραγουδιστής μας αντιστοιχεί σε έναν μέτριο των αντίστοιχων χωρών. Πλην της Ισπανίας και της Αγγλίας όμως, που έστειλαν πραγματικά ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, όλοι οι υπόλοιποι ήταν μέτριοι και τους φαινόταν. Και ο Βέλγος κατώτερος των περιστάσεων, και ο Πολωνός. Τον δε Αζέρο δεν τον άντεξα καν να τον ακούσω. Τώρα θα μου πεις, και πέρσι που πήγαν οι Χουβερφόνικ τι κατάλαβαν; Την ίδια θέση με τον νικητή του the voice έφεραν. Κατέληξαν και οι δυο 19οι. Ή φερ'ειπείν οι Φινλανδοί που ήταν πασίγνωστοι και κατέληξαν 21οι. ΟΚ, συμφωνώ. Αλλά και πάλι, προτιμώ να βλέπω έναν διαγωνισμό γιγάντων και μεγαθηρίων, παρά ένα best of από διάφορα τάλεντ σόους ανά την Ευρώπη.

      Διαγραφή
  2. θα πάμε να πατήσουμε κουμπάκι παρέα; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τι κουμπάκι να πατήσουμε; Δεν θα προλαβαίνουμε να το πατούμε και να αποκλείουμε άσχετους! :Ρ

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου