Μας Κακομαθαίνετε Κύριε Πρέσβη

 


Πολύ σωστά και πολύ ορθά έκανε ολόκληρο θέμα ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα σχετικά με την επερχόμενη βαθμολογία της ελληνικής επιτροπής στη Γιουροβίζιον, όταν ο προϊστάμενος στην ΕΡΤ άφησε αιχμές ως προς τη χαμηλή βαθμολογία που ενδέχεται να λάβει το περσινό, περίττωμα του Κοντόπουλου που υιοθετήσαμε φέτος εμείς.

Πολύ σωστά έκανε σούσουρο, γιατί έτσι πρόλαβε την κακοτοπιά. Τύπου, «σας ξεμπροστιάζω, και αν σας βαστάει επιβεβαιώστε με».

«Μα, ολόκληρος πρέσβης, έχει χρόνο να ασχολείται με τη Γιουροβίζιον;» ρωτάνε σήμερα τα μεσημεριανά της Ελλάδος τα οποία ως γνωστόν καταπιάνονται με πολύ σοβαρά θέματα στην ολότητά τους και τώρα τους πείραξε ο πρέσβης.

Σας έχω ξαναπεί. Η Γιουροβίζιον είναι τρομερά σοβαρό, πολιτικό και καλλιτεχνικό ζήτημα και μόνο οι βλάκες δεν μπορούν να το δουν και να το κατανοήσουν. Όταν ένα σόου είναι πλέον παγκόσμιο και δίνει νίκη στην Ουκρανία ξεκάθαρα για λόγους πολιτικής θέσης, όταν φέτος απειλείται με ανατίναξη και βομβαρδισμό το στάδιο από τους φανατικούς ισλαμιστές που διαμένουν στο Μάλμε ως αντίποινα για τη συμμετοχή του Ισραήλ, ναι, καλά κάνει ο πρέσβης και ασχολείται με τη Γιουροβίζιον. Όπου φαίνεται η σημαία μας, καλό είναι να επεμβαίνει η διπλωματία, ακόμη κι αν αφορά παιχνίδι τάβλι.

Διακρίνω ένα σνομπισμό στην ατμόσφαιρα, ένα «δεν είμαστε υπόχρεοι να δίνουμε το 12άρι στην Κύπρο κάθε χρόνο». Ναι, θα συμφωνήσω με το επιχείρημα. Όμως εκνευρίζομαι με το γεγονός ότι στα πάνελ εκφράζονται σάμπως και οι Κύπριοι δεν έχουμε τηλεόραση και ίντερνετ και δεν τους βλέπουμε, ή δεν μαθαίνουμε όσα λέγονται. Ξέχασαν ή ξεχνούν επίτηδες ότι δεν απευθύνονται μόνο στο ελλαδικό κοινό. Είμαστε και εμείς μέρος του έθνους και αυτή η ειρωνεία, αυτή η διστακτικότητα πληγώνει. Και να θυμίσω ότι ούτε εμείς εδώ στην Κύπρο είμαστε υπόχρεοι να δίνουμε κάθε χρόνο το 12αρι στην Ελλάδα. Αλλά, guess what, δεν μας περνά από το μυαλό να το πούμε, και όσες φορές το πράξαμε, μετά ντραπήκαμε. Το θεωρούμε αυτονόητο ότι εκεί θα πάει το 12άρι γιατί στη συνείδηση μας η Ελλάς είναι ψηλά. Για να πέσει στη βαθμολογία πάει να πει ότι εστάλη τεράστια μαλακία. Μα και τότε, εμείς πάλι σταθήκαμε στο ύψος μας, μιας και δεν ήταν λίγες οι φορές που δώσαμε δωδεκάρι σε ανεκδιήγητες συμμετοχές, όπως πέρσι στον Βερνίκο, ή πιο παλιά στη Διονυσία Καρόκη.

Εν πάση περιπτώσει, τα «δεν έχει σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί ο πρέσβης» τα ακούω βερεσέ. Να τα λέγανε τίποτις Ελβετοί, τίποτις Νορβηγοί, τίποτις Γερμανοί, ή τέλος πάντων πολίτες σοβαρών κρατών να το καταλάβω. Να έρχονται όμως οι Έλληνες, τελευταίοι σε όλους τους αντικειμενικούς δείκτες της ΕΕ, με πρωθυπουργούς τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη και να ειρωνεύονται τον Κύπριο πρέσβη, το βρίσκω και λίγο «καμία επαφή με την πραγματικότητα».

Εγώ δεν θα διανοούμουν να κάνω τέτοια κουβέντα. Η Σάττι π.χ. μπορεί να εκπροσωπεί άλλο κράτος, αλλά στη συνείδηση μου εκπροσωπεί κι εμένα. Το γεγονός ότι πάω εκεί με διαφορετική σημαία δεν μου αρκεί ώστε να κάτσω να σκεφτώ ότι δικαιούμαι να δώσω αλλού το 12άρι. Και τα έχουμε ξαναπεί, αν σας περισσεύουμε, να μας το πείτε ευθέως. Υπάρχει και η Κροατία, υπάρχει και η Γαλλία, υπάρχει και η Ιταλία να πάρουν το 12άρι μας αν σας είμαστε περιττοί. Αλλά αυτό που η μητρόπολη απαιτεί, αλλά η ίδια δεν δεσμεύεται με αμοιβαιότητα στην επαρχία, κάποτε πρέπει να ξεπεραστεί.

Βασιστείτε στους Αλβανούς, στους Σκοπιανούς και στους Βούλγαρους άμα δεν σας κάνουμε. Ω, τώρα το θυμήθηκα, οι δύο τελευταίοι δεν συμμετέχουν πια. 


Σχόλια