United By Music Forever



United By Music θα είναι και φέτος το σλόγκαν της Γιουροβίζιον.

Το εμπνεύστηκαν πέρσι οι Εγγλέζοι και από τούδε και στο εξής υιοθετείται επ’ άπειρον.

Ήταν φυσικό επόμενο, κατά τη γνώμη μου.

Κατ’ αρχάς οι παραγωγοί έχουν δείξει προ πολλού τις προθέσεις τους. Θέλουν το brand να γίνει παγκόσμιο και να προσελκύσει κι άλλες αγορές. Το έδειξαν πέρσι όπου ένταξαν τη ψήφο του the rest of the world, και παλιότερα με την ένταξη της Αυστραλίας. Ο κόσμος μίκρυνε με το διαδίκτυο και πλέον όλοι οι καλοί χωράνε. Θυμάστε που κάποτε συζητούσαμε αν θεωρούνται οι χώρες του Καυκάσου ως μέρος της Ευρώπης και μας ξένιζε που συμμετείχαν; Ε, τώρα πάει κι αυτό. Με το United By Music ως μότο, πλέον δικαιούται να συμμετέχει και το Καζακστάν, δικαιούται να συμμετέχει και η Αργεντινή. Η Γιουροβίζιον θα παραμείνει ως έχει, αλλά η Ευρώπη, ως η ήπειρος που όλους τους καλωσορίζει και όλους τους απορροφά, ανοίγει τις αγκάλες της απ’ άκρη σ’ άκρη και μπάτε σκύλοι αλέστε.

Υπάρχει κι άλλος ένας λόγος για την υιοθέτηση του εν λόγω σλόγκαν. Η αποφυγή αστοχιών όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν. Είδαμε τέρατα τα τελευταία χρόνια με πρώτο και καλύτερο το Sound Of Beauty των Ιταλών το 2022 το οποίο δεν σήμαινε τίποτα. Τα περισσότερα σλόγκαν που βγήκαν τα τελευταία χρόνια ήταν άστοχα κατά τη γνώμη μου και πέραν του ότι έδιναν χρήμα στις τοπικές διαφημιστικές εταιρείες οι οποίες πλούτιζαν εις βάρος του εθνικού τηλεοπτικού φορέα, δεν πρόσφεραν τίποτα. Τι άλλο να θυμηθώ; Το Join Us των Δανών; Το Celebrate Diversity των Ουκρανών; Το Come Together των Σουηδών ή τα πιο παλιά και ανεκδιήγητα στη δεκαετία του 2000 όπου επί της ουσίας έπιαναν μία ιδέα και τη ξεχείλωναν εκφράζοντάς την ίδια και απαράλλαχτα με άλλες λέξεις;

Ως πότε θα λέμε τα ίδια και τα ίδια με άλλη σύνταξη, με άλλο λεξιλόγιο και άλλη γραμματοσειρά;

Οι Εγγλέζοι έχουν το χάρισμα να λένε την ουσία με απλά λόγια. Και πέρσι, στο Λίβερπουλ, (η διοργάνωση του οποίου πλέον θεωρείται υποδειγματική και σταθερά για να χτίσουν επάνω οι επόμενοι), ειπώθηκε το προφανές λιτά και απέριττα: United By Music. Ούτε γαρνιτούρες, ούτε σάλτσες, ούτε βλακείες. Καλώς υιοθετήθηκε και καλώς επιβλήθηκε. Χώρια που το βρίσκω και τίμιο καθότι υπογραμμίζει ότι η μουσική μας ενώνει, και όχι τίποτε άλλο. Θα έβρισκα υποκριτικό να υπονοούνταν ότι είμαστε με οποιοδήποτε τρόπο ενωμένοι οι λαοί, πέραν μίας τρίωρης τηλεοπτικής εκπομπής μια φορά τον χρόνο.

Για να επανέλθουμε. Δεν σας κρύβω πως πολλές φορές αναρωτήθηκa τι σλόγκαν θα είχε σκαρφιστεί η Κύπρος αν τυχόν ποτέ της κέρδιζε. Ομολογώ ότι με λούζει κρύος ιδρώτας στο ενδεχόμενο να βγει προς τα έξω μια παπάτζα που θα έχει σκαρφιστεί ένας μέτριος κειμενογράφος που δουλεύει σε κάποια διαφημιστική της Κύπρου και το οποίο επί της ουσίας θα μηρυκάζει τα τετριμμένα.

Με το United By Music η Γιουροβίζιον αποφεύγει τις κακοτοπιές. Επιβάλλει το προϊόν, το καθιστά αναγνωρίσιμο και παγκόσμιο.


Σχόλια

  1. Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ απόλυτα. Πράγματι, τα περισσότερα σλόγκαν ήταν άστοχα όπως είπες, αλλά υπήρξαν και κάποια πετυχημένα. Εμένα προσωπικά το αγαπημένο μου ήταν το "All Aboard!" των Πορτογάλων, το οποίο παραπέμπει στη ναυτική παράδοση της Πορτογαλίας και σε συνδυασμό με το λογότυπο του 2018 πιστεύω ότι ήταν αισθητικά ό,τι καλύτερο έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Μου άρεσε επίσης και το "Building Bridges" της Αυστρίας όπου η γέφυρα χρησιμοποιείται μεταφορικά ως σύμβολο ενότητας μεταξύ των λαών, αλλά και κυριολεκτικά παραπέμπει στη Βιέννη και τις γέφυρες του Δούναβη. Προσωπικά προτιμώ το σλόγκαν και το λογότυπο να έχει couleur locale και να μας θυμίζει ποια χώρα διοργανώνει το διαγωνισμό, παρά να βλέπουμε το ίδιο τυποποιημένο πράγμα κάθε χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω ότι το building bridges και το all aboard ήταν ωραία, αλλά δυστυχώς είναι λίγα μέσα σε μία πλειάδα μετρίων άλλων σλόγκαν. Δύο-τρία χελιδόνια από καιρού εις καιρόν δεν φέρνουν την άνοιξη. Αν θέλουν κουλέρ λοκάλ ας το επενδύσουν στα τραγούδια που αυτό είναι ούτως ή άλλως το ζητούμενο της Γιουροβίζιον. Πήξαμε στα αμερικανοποιημένα! :)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου