Η Κύπρος Κείται Μακράν 2024 Edition

 

Δεν ξέρω κάτα πόσο ευσταθούν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ΕΡΤ κατήγγειλε το ΡΙΚ στην EBU επειδή τάχα μου θα διοργανώσει «την επιλογή του εκπροσώπου της επί εδάφους εντός της ελληνικής επικρατείας», δηλαδή στα λημέρια της, και αυτό έρχεται σε αντίθεση με κανονισμούς του ευρωπαϊκού φορέα ραδιοτηλεόρασης. Αν ευσταθούν, που κρατώ μια πισινή γιατί νομικά χωλαίνουν και μπάζουν εξόφθαλμα από παντού, πρόκειται για τεράστιο -εθνικό και τηλεοπτικό- κατάντημα.

Δεν ξέρω αν τα παραφουσκώνουν οι δημοσιογράφοι (εμένα η πηγή μου είναι η τουρκοφυλλάδα του Πολίτη οπότε δεν πιστεύω 100% όσα διαβάζω), αλλά το επιχείρημα δεν στέκει νομικά. Το ΡΙΚ δεν διοργανώνει εθνικό τελικό επί ελληνικού εδάφους. Το ΡΙΚ προσφέρει ένα έπαθλο σε νικητή προγράμματος που θα λάβει χώρα επί ελληνικού εδάφους. Και μάλιστα από άλλο κανάλι. Οπότε δεν καταλαβαίνω πώς υπεισέρχεται στα χωράφια της ΕΡΤ κατ’ αυτόν τον τρόπο. Εξάλλου, ακόμη και το ΡΙΚ το ίδιο να διοργάνωνε κάτι επί ελληνικού εδάφους, γιατί απαγορεύεται και πώς αφορά αυτό την EBU;

Η EBU ζητεί από τα μέλη της να αποστείλουν ένα τραγούδι στον γαμό-Διαγωνισμό της μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Δεν την ενδιαφέρει πόθεν προέρχεται αυτό το τραγούδι, φτάνει να έχει δημοσιευτεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους, και να είναι αυθεντικό. Δεν ανακατεύεται με «επικράτειες» και σύνορα η Γιουροβίζιον. Οπότε δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς θα πιάσει τόπο η καταγγελία της ΕΡΤ, αν πράγματι έγινε, και αν πράγματι αφορά σε αυτό το κομμάτι.

Το θλιβερό είναι ότι η ΕΡΤ αναγκάστηκε να καταφύγει στην EBU και να καταγγείλει το ΡΙΚ, ένα αδελφό κανάλι. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δηλαδή, να ήταν οι Τούρκοι, να το καταλάβω. Αλλά η ΕΡΤ; Πόσο μαλάκες πια; Το ότι η ΕΡΤ δεν επιδίωξε να επιλύσει οποιεσδήποτε διαφορές μέσω αλληλογραφίας και διμερών συναντήσεων και έκρινε ότι έπρεπε να καταγγείλει το ΡΙΚ καταδεικνύει πολλά πράγματα, και προσωπικά με πληγώνει σε προσωπικό επίπεδο. Κατ’ αρχάς επιβεβαιώνει ότι το περσινό τεσσάρι στη βαθμολογία δεν ήταν τυχαίο, ότι όντως υπάρχει αντί-κυπριακό κλίμα στην Αγ. Παρασκευή, και ότι πλέον δεν είναι στο μυαλό μας, ούτε στον αέρα, υφίσταται κανονικότατα.

Και υφίσταται επειδή το ΡΙΚ κάνει καλά τη δουλειά του τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν αρέσει στην ΕΡΤ. Όταν το ΡΙΚ ξύπνησε από τον λήθαργο των ‘00ς όπου η Ελλάδα μεσουρανούσε και έπιανε τοπ10 για πλάκα ενόσω η Κύπρος παρακολουθούσε χάσκοντας, αποκλεισμένη και ψηφίζοντας σαν ελληνικός δορυφόρο ήταν όλα καλά και άγια. Όταν το ΡΙΚ αποφάσισε να ανασυνταχθεί και να είναι μάχιμο και υπολογίσιμο, δεν τους άρεσε. Δεν θα ξεχάσω κιόλας τον Θέμη Μάλλη το 2010 ο οποίος στην ανταπόκριση του για το πρόγραμμα της Ελεονόρας Μελέτη σχολίασε την πρόκριση της Κύπρου με το Life Looks Better In Spring με σκεπτικισμό. «Αυτό θα μας κοστίσει» είπε στην Μελέτη (εννοώντας ότι θα μοιραστούν οι ψήφοι) και ευτυχώς που επενέβη η Ελεονόρα και του είπε «δεν πειράζει, χαλάλι» και το έσωσε κάπως.

Το ΡΙΚ λοιπόν, τους «έκαψε» τη Φουρέιρα, τους έφαγε την Τάμτα, την Τσαγκρινού, ενώ φέτος που η ΕΡΤ τα έκανε σύσκατα με την εσωτερική επιλογή εκείνου του βλακέντιου, ήρθε ένας Αυστραλο-κύπριος και από του πουθενά έφερε 12η θέση, έκλεψε την παράσταση και δημιούργησε και ντόρο υπέρ του εξαιτίας της ελληνικής, χαμηλής βαθμολογίας που έλαβε.

Αυτά φυσικά δεν αφορούν τους καρεκλοκένταυρους της ΕΡΤ που ούτως ή άλλως θα πληρωθούν το μηνιάτικο βρέξει χιονίσει. Αφορούν τους τοξικούς φανς οι οποίοι σπέρνουν τεχνηέντως τα κακά δαιμόνια μέσω των σόσιαλ και πρήζουν εμμέσως τα παπάρια των ιθύνοντων της ΕΡΤ. Ε, όταν αυτό συμβαίνει μία, δύο, τρεις, η Κύπρος καταντά στενός κορσές. Οπότε και η ΕΡΤ μη ξέροντας πώς να το χειριστεί καταφεύγει σε καταγγελίες στην EBU. Πόσο γελοίο.

Και σε μένα φαινόταν άσχημο που η Βίσση, ο Σαρμπέλ, ο Γιώρκας, η Ελευθερίου προτίμησαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα παρά την ιδιαίτερη τους πατρίδα, αλλά κατά μία έννοια το θεωρώ και φυσιολογικό να θέλεις να εκπροσωπήσεις τη μεγάλη χώρα, αυτή που έχει και περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει, αλλά και επειδή στη συνείδησή μου, Κύπρος και Ελλάδα είναι ένα. Το ότι εκπροσωπούνται με δύο διαφορετικές σημαίες δεν μου λέει τίποτε (γιατί το άκουσα κι αυτό μια μέρα στο τουίτερ από ένα μαλάκα και σηκώθηκαν οι τρίχες της κεφαλής μου – όσες είχα τέλος πάντων). Στο κάτω κάτω αν ήθελε τη Βίσση και τον Γιώρκα το ΡΙΚ ας τους διεκδικούσε. Η αγορά είναι ελεύθερη και ο καθείς συμβάλλεται ελεύθερα. Ας το χωνέψει και η ΕΡΤ και ας αποδεχτεί ότι όσο δεν ασχολείται με το προϊόν της, θα επωφελούνται άλλοι.  

Εδώ που τα λέμε τώρα, το ΡΙΚ τι θέλει και πάει και μπλέκει με τις παραγωγές του κάθε Κοκλώνη; Μπορώ στην καθισιά μου να παραθέσω 10 ονόματα εγχώριων ταλέντων τα οποία μπορούν να πάνε και να σαρώσουν εκτός των στεγανών της γιουροβιζιακής συνταγής. Να γράψουν ένα απλό, ειλικρινές και τρυφερό τραγούδι και να σαρώσουν όπως τον Πορτογάλο του 2017. Δεν ξέρω γιατί το φοβούνται εκεί στο ΡΙΚ. Δεν είμαι σίγουρος αν το φοβούνται ή αν απλώς πάσχουν από άλλου είδους σύνδρομα, και κυρίως κακογουστιά. Αλλά και το ρίσκο να φοβούνται, υπάρχει ο Θεοφάνους, υπάρχει ο Χατζηγιάννης, ο Κακογιάννης, ο κακός χαμός. Ας γράψει ένας απ’ αυτούς και αντί να πληρώνουν τους σκανδιναβούς ας πάει το χρήμα σε κάποιον δικό μας. Εκτός κι αν υπάρχει κάποια συνωμοσία πια, που επιβάλλει ότι μόνο αν τα σκας στους βόρειους πριμοδοτείσαι βαθμολογικά. Που τείνω να το πιστέψω πια. Γιατί αυτή η εμμονή με τα απομεινάρια του Melodifestivalen; Ας βγουν μια φορά δημόσια οι του ΡΙΚ να μας εξηγήσουν τη στρατηγική τους.

Το πολύ-πολύ, βρε αδερφέ, ας γράψει Κύπριος το τραγούδι κι ας κάνει την παραγωγή ο Σουηδός αφού εμείς δεν το ‘χουμε και τόσο στην παραγωγή. Τέλος πάντων, τι να πω πια. Μάλλιασε η γλώσσα μου τόσα χρόνια κι αποκαρδιώνομαι.

Η συνταγή της επιτυχίας στη Γιουροβίζιον είναι τρομερά απλή: «Αυθεντικότητα, μελωδία, ισχυρή προσωπικότητα». Δεν είναι τόσο δύσκολο να το πετύχουν. Απλά δεν θέλουν.

Δεν τους κόφτει!

Σχόλια

  1. επερίμενα τούντο ποστ. πέραν του κωμικού στοιχείου (Εδώ ο κόσμος καίγεται κτλ), είναι τραγικό (και κλασσικά ελληνικό), που μια συμμαχία που μας έμεινε να τη φάμε μεταξύ μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ που τα λέμε θα είναι κάπως άβολο για τους Ελλαδίτες τηλεθεατές να ψηφίζουν κάθε εβδομάδα για να αναδείξουν στο τέλος τον εκπρόσωπο της Κύπρου και όχι τον δικό τους. Και ειδικά αν βγει ένας νικητής ιδιαίτερα δημοφιλής και χαρισματικός, σίγουρα πολλοί θα ζηλέψουν και θα πουν "γιατί να πάει με την Κύπρο και όχι με την Ελλάδα;" Ας μη γελιόμαστε, όσο κι αν λέμε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα, από τη στιγμή που διαγωνιζόμαστε ως ξεχωριστές χώρες φυσικό είναι ο καθένας να ενδιαφέρεται πρώτα για τη δική του. Ο Ελλαδίτης όσο και να αγαπά την Κύπρο, τη γαλανόλευκη σημαία θέλει να δει ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα, με την κυπριακή δεν μπορεί να ταυτιστεί. Και η Τουρκία με το Αζερμπαϊτζάν δηλώνουν "ένα έθνος-δυο κράτη" αλλά τα τελευταία χρόνια δε βλέπουμε την τουρκική διασπορά να ψηφίζει μαζικά Αζερμπαϊτζάν. Ο Τούρκος δεν θα χαλάσει λεφτά να ψηφίσει για να αναδειχθεί μια άλλη χώρα με άλλη σημαία, έστω κι αν πρόκειται για το μικρό του αδελφάκι. Όπως και να 'χει, εντελώς απαράδεκτη και κομπλεξική η συμπεριφορά της ΕΡΤ. Αντί να κάνουν έναν εθνικό τελικό της προκοπής ή έστω ανάθεση σε έναν γνωστό καλλιτέχνη καθολικής αποδοχής, πάνε και στέλνουν Βερνίκους, Ντούσκες, Argo και λοιπά φυντάνια, και μετά τους φταίει το ΡΙΚ για τα χάλια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω στα εξής: Οι Ελλαδίτες τηλεθεατές δεν είναι υπόχρεοι να ψηφίζουν στο fame story αν τους χαλά που ο νικητής θα εκπροσωπήσει την Κύπρο. Έχει ανακοινωθεί εκ των προτέρων το έπαθλο οπότε γνωρίζουν ότι αυτό το φόρματ θα χρησιμοποιηθεί για την επιλογή του Κύπριου εκπροσώπου, δεν υπάρχει κάποια απάτη. Οπότε έγκειται στον καθένα να το παρακολουθήσει και να ψηφίσει. Εξάλλου το Fame Story θα προβάλλεται και στην Κύπρο από το ΡΙΚ και θα δικαιούνται ψήφο και οι Κύπριοι τηλεθεατές. Οπότε, δεν το θεωρώ άδικο. Το "γιατί να πάει με την Κύπρο και όχι με την Ελλάδα" απαντάται εύκολα με το "επειδή η ΕΡΤ αν τον ήθελε θα είχε διοργανώσει η ίδια δικό της τάλεντ σόου". Εφόσον η ΕΡΤ δεν επιλέγει αυτές τις μεθόδους, δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρεί αθέμιτο ανταγνωισμό το εν λόγω σόου. Όσον αφορά την ταύτιση της σημαίας, να σου πω ότι εγώ τα χρόνια που η Κύπρος έστελνε μαλακίες τη γαλανόλευκη ήθελα να βλέπω πιο ψηλά και εννοείται ότι το 2005 που υπήρχε Παπαρίζου και Χριστοφόρου στον τελικό όλοι την Παπαρίζου θέλαμε, και όλοι με την Ελλάδα ταυτιζόμασταν. Και το 2004 όλοι με τον Ρουβά ήμασταν και παρόλο που η Λίζα Αντρέας έφερε σπουδαία θέση και μάλιστα μέσα στην Τουρκία, ουδείς νοιάστηκε για την Εγγλέζα, μόνο για τον Σάκη αγωνιούσαμε. Εμείς ως Έλληνες δευτέρας διαλογής υποστηρίζουμε πάντα εκείνον που είναι πιο δημοφιλής και τον νιώθουμε πιο κοντά μας. Δεν έχουμε κολλήματα. Και το 2006 όταν είχαμε δική μας εκπρόσωπο την Αννέτ Αρτάνι, όλοι με τη Βίσση ασχολούμασταν, δεν ενδιέφερε κανέναν η κυπριακή συμμετοχή στην Κύπρο. Εγώ πιστεύω ότι παρόλο που ο Τούρκος δεν θα χαλάσει τα λεφτά του για το Αζερμπαϊτζάν, ο Έλληνας δεν σκέφτεται έτσι. Όσες φορές η Ελλάδα αποκλείστηκε και η Κύπρος πέρασε στον τελικό (2018/2023) η Κύπρος πήγε πολύ καλύτερα απο το αναμενόμενο ακριβώς επειδή ο Έλληνας της διασποράς δεν πτοήθηκε και ψήφισε την Κύπρο στη θέση της Ελλάδας. Στα υπόλοιπα που αναφέρεις συμφωνώ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου