Πόση Καλομοίρα Αντέχουμε;

 Η Καλομοίρα επέστρεψε στην Ελλάδα και πήρε σβάρνα τις πρωινές εκπομπές και διαλαλεί ότι θέλει να ξανά πάει στη Γιουροβίζιον. Έβλεπα προ ολίγου σχετικό βίντεο στο οποίο δήλωνε ότι «αφού η Έλενα και ο Σάκης πήγανε και ήρθανε τρίτοι και τους δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία ανέμενα ότι θα μου δινόταν κι εμένα». Δεν είναι λογική αυτή, αλλά το λέει τόσο χαριτωμένα και αξιολάτρευτα που απορώ τι είδους ζώα ήταν αυτά στην ΕΡΤ που της αρνήθηκαν τη δεύτερη ευκαιρία με τη δικαιολογία ότι δήθεν μεγάλωσε και πλέον δεν φτουρά όπως παλιά.


Να σας πω.

Θεωρώ την Καλομοίρα χαρισματικό πλάσμα. Εγώ, που είμαι ένας άνθρωπος που δεν αντέχει την κακοποίηση της γλώσσας και άμα ακούω κόσμο να μιλά σπαστά Ελληνικά βγάζω πάνω τα πολυβόλα, όταν ακούω την Καλομοίρα να μιλά χάσκω σαν μαλάκας και της τα συγχωρώ όλα. Εγώ, που αν είσαι μέτριος τραγουδιστής δεν θέλω ούτε δίπλα από την αρένα της Γιουροβίζιον να περάσεις, την Καλομοίρα που με το ζόρι τα λέει, τη θέλω πάνω στη σκηνή απαστράπτουσα και νικήτρια. Η Καλομοίρα έχει το ταλέντο να είναι όλα αυτά που δεν συγχωρώ, κι όμως όταν τα βλέπω επάνω της τα παρακάμπτω και τα ξεχνώ. Όπως την κόρη μου, που με ένα νάζι καταφέρνει και με ρίχνει για ό,τι θελήσει.

Πιστεύω ότι αυτό το χάρισμα το έχουν πολύ λίγοι άνθρωποι και πιστεύω ότι στην Καλομοίρα δεν το βλέπω μόνο εγώ. Θυμάμαι μία φίλη που μου έλεγε το 2008 ότι η Καλομοίρα θα πήγαινε άπατη επειδή «οι ξένοι δεν ξέρουν το γλυκό Καλομοιράκι», (το γλυκό Καλομοιράκι το είπε με απαξίωση), και συνέχισε «θέλουν να δουν στη σκηνή μία τραγουδίστρια που ξέρει τι της γίνεται». Διαψεύστηκε. Να σας θυμίσω ότι και το 2008 θεωρούσαμε τεράστια κατρακύλα το ότι μετά από ένα σερί πολύ καλών θέσεων που επετεύχθησαν με Παπαρίζου, Ρουβά, Βίσση, άντε και με Σαρμπέλ, θα πέφταμε στην ανάγκη της Καλομοίρας. Κι όμως, το βράδυ του τελικού του 2008 δεν ξέραμε από πού μας έρχονταν τα δωδεκάρια. Η Καλομοίρα μας έβαλε γυαλιά και τους πήρε και τα σώβρακα. Κι αν δεν ήταν ο Ευαγγελινός να πριμοδοτήσει Ρωσία και Ουκρανία με τα μαγικά χορευτικά του, θεωρώ ότι η Καλομοίρα θα το είχε σηκώσει εύκολα.

Η Καλομοίρα δικαιούται δεύτερη ευκαιρία.

Βέβαια, αντιλαμβάνομαι και τους δισταγμούς όσων διαφωνούν. Έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Καλομοίρα έμεινε εκτός συστήματος. Δεν ξέρω αν το έχει ακόμη. Είναι σχεδόν σαράντα χρονών και δεν είναι το ίδιο να κουνιέσαι σαν γατούλα στα σαράντα με το να κουνιέσαι στα είκοσι-πέντε σου. Στη βράση κολλάει το σίδερο. Άργησε. Η Καλομοίρα, ιδανικά, θα έπρεπε να είχε κάνει το follow up το πολύ μέχρι το 2011. Τώρα πια, έχω και εγώ κάποιες λογικές επιφυλάξεις. Όμως, αν έχει ένα δυνατό τραγούδι (οι φήμες λένε ότι το έχει) και αν είναι διατεθειμένη να δουλέψει και να ξεσκουριάσει, δεν βλέπω το λόγο γιατί όχι.

Οι άλλοι εκπρόσωποι της Ελλάδας ήταν καλύτεροι όλα αυτά τα χρόνια; Όχι βέβαια. Μετά το 2013 η Ελλάδα έστελνε τη μία ντροπή μετά την άλλη. Μη θυμηθώ κάτι αηδίες τύπου Freaky Fortune (Θεέ μου!), τη ξυνίλω την Μαρία Έλενα Κυριάκου με εκείνο το τραγούδι που κανένας δεν κατάφερε να σιγοτραγουδήσει, τους άθλιους Argo, τους αποκλεισμούς του 2018 και 2023, αλλά και τις μετριότητες της Στεφανίας και της Αμάντας που ναι μεν έφεραν δεκάδα αλλά έκτοτε δεν ξανά απασχόλησαν ποτέ κανέναν.

Η Καλομοίρα είναι απούσα από το 2008 και όποτε θυμηθεί να επιστρέψει για σποραδικά πρότζεκτς στην Ελλάδα συνεχίζει να αφορά τους πάντες. Για λάθος λόγους, αλλά τουλάχιστον μας αφορά. Και αν η ΕΡΤ έχει μουλαρώσει και επιμένει ότι δεν τη θέλει, ας βρει μια αντάξια Καλομοίρα να στείλει, ώστε να αφορά το πανελλήνιο. Δεν είναι το ίδιο να ξέρουμε από τον Ιανουάριο ότι θα μας εκπροσωπήσει η όποια Καλομοίρα και να ασχολούνται όλες οι γκόσσιπ εκπομπές με το θέμα, και δεν είναι το ίδιο να στέλνει τον κάθε Βερνίκο (τάχα εναλλακτικός, τόπο στα νιάτα και λοιπές παπάρες) και να ασχολούνται με τα μούτρα του οι εκπομπές μόνο δέκα μέρες πριν τη Γιουροβίζιον, κι αυτό γιατί μάλλον θα αποκλειστεί.

Η Γιουροβίζιον είναι υπερθέαμα και ως εκ τούτου πρέπει να στέλνονται οι σούπερ σταρς της χώρας. Μόνο έτσι δημιουργείται μπαζ. Τα μεγάλα ονόματα δεν εγγυόνται πάντα πρωτιά, αλλά δεν έχει σημασία, γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορείς στη Γιουροβίζιον να διεκδικείς πάντα την πρώτη θέση. Τα μεγάλα ονόματα σου χτίζουν το τηλεοπτικό προϊόν, χτίζουν την αγωνία. Συνεχίζουν την τηλεοπτική παράδοση. Η ΕΡΤ με τις μαλακίες της κατάφερε τα τελευταία χρόνια να λέει ο κόσμος «ποιος ασχολείται ακόμα με τη Γιουροβίζιον». Γιατί ο Έλληνας έμεινε στις συμμετοχές της Παπαρίζου, άντε κάποιοι να άντεξαν μέχρι τον Γιώργο Αλκαίο λόγω ονόματος. Ο απλός κόσμος από το 2011 και μετά, ελέω οικονομικής κρίσης και άλλων κοινωνικών προβλημάτων, δεν είχε λόγο να συνεχίσει να ασχολείται. Και η ΕΡΤ συνέβαλε με το να έχει το προϊόν της χεσμένο. Η μόνη αναλαμπή τα τελευταία χρόνια ήταν η συμμετοχή της Ντέμυ, η οποία όμως πήγε με ένα τόσο μέτριο τραγούδι, και εξαιτίας μίας σειράς αναποδιών στη σκηνική παρουσία, της κόστισαν και μια καλή θέση στον τελικό, και την καριέρα της μετέπειτα.

Λοιπόν. Ναι! Αν η Καλομοίρα προτίθεται να δουλέψει και έχει στην κατοχή της κάτι δυνατό, τη θέλω να ξαναπάει. Αν δεν έχει κάτι που να μυρίζει πεντάδα, δεν πειράζει. Αλλά ένα τόσο λαμπερό και χαρισματικό πλάσμα αποκλείεται να μας απογοητεύσει. Εδώ ήρθε τρίτη με το Secret Combination, το οποίο κακά τα ψέματα, αν το έστελνε άλλη χώρα και βλέπαμε την τραγουδίστρια της να βγαίνει μέσα από ένα τρισδιάστατο βιβλίο, θα γελούσαμε και θα την κοροϊδεύαμε.    

Καλομοίρα all the way, με τέτοιο όνομα και τέτοια αύρα, δεν χάνει!

ΥΓ: Να διευκρινίσω, πριν πέσετε να με φάτε, ότι δεν θεωρώ την Καλομοίρα εν γένει "μεγάλο όνομα", όπως δεν θεωρώ ούτε την Φουρέιρα, ούτε την Τάμτα, ούτε τη Τσαγκρινού. Μεγάλα ονόματα για μένα είναι η Βίσση, η Πρωτοψάλτη (η οποία θέλω να πάει στη Γιουροβίζιον έστω και τώρα), η Γαλάνη, η Θεοδωρίδου, άντε και ο Αργυρός που φαίνεται να το θέλει και προτίθεται να το πάρει σοβαρά. Βάζω την Καλομοίρα στα "μεγάλα ονόματα" συγκριτικά με τα παντελώς άγνωστα ονόματα τα οποία μας εκπροσώπησαν τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τους Βερνίκους και τις Αμάντες. Αν εγώ έπρεπε να διαλέξω εκπρόσωπο της Ελλάδας θα έστελνα τραγουδιστές με μεγάλες και καθιερωμένες καριέρες και αυτή τη μαλακία για "νέα παιδιά" θα την άκουα βερεσέ. Ας όψεται όμως.    


Σχόλια

  1. Πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να ξαναπάει η Άννα (μόνη της ή ντουέτο με Καρβέλα);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώς θα μου φαινότανε; Ωραιότατη ιδέα θα μου φαινότανε, χωρίς όμως προσδοκίες νίκης ή διάκρισης. Η Βίσση και ο Καρβέλας είναι θρύλοι της μουσικής, πρέπει να προωθούνται με κάθε τρόπο όταν έχουν κάτι καινοφανές να πουν ή να παρουσιάσουν. Θα αναφερθώ εκτενώς όταν και εφόσον έρθει κι αυτούς η ώρα τους σε αυτό εδώ το μπλογκ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου