The Complete Line up A' Μέρος.

Η λίστα των συμμετεχόντων για τον Διαγωνισμό του 2022 στο Τορίνο ολοκληρώθηκε σήμερα με την παρουσίαση της συμμετοχής του Αζερμπαϊτζάν. Άντε, χρονίσαμε ώσπου να μαζευτούμε. Τώρα μπορεί να αρχίσει και επίσημα ο χειρότερος μήνας του έτους, ο Απρίλης, κατά τον οποίον δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε, κι απλώς κάνουμε υπομονή ώσπου να φύγει το μουντό Πάσχα και να μπει ο γιουροβιζιακός Μάης! Μέχρι τότε έχουμε να παρακολουθήσουμε το αμερικάνικο αδελφάκι που ξεκινά απόψε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Για να δούμε τι ψάρια θα πιάσει κι αυτός. Εκ πρώτης όψεως βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσες συμμετοχές.

Όπως και να ‘χει, μέχρι να περάσει όλο αυτό το άγονο διάστημα, ας κάνουμε μία πρώτη κριτική στις φετινές συμμετοχές της Γιουροβίζιον. Λίγα λόγια για κάθε συμμετοχή, με αλφαβητική σειρά.

1.       ΑΛΒΑΝΙΑ – Secret. Ένα κακέκτυπο του Φουέγκο, από μία ευτραφή κυρία η οποία κραυγάζει ενόσω άδει, και νομίζει ότι με το εκκεντρικό της ντύσιμο και κόμη θα προκαλέσει το ενδιαφέρον. Γενικώς γκώσαμε από απομιμήσεις του Φουέγκο από το ’18 και μετά, απορώ γιατί επιμένουν να επαναλάβουν την επιτυχία του. Ποτέ κανένα copy δεν φτούρησε στη Γιουροβίζιον, δεν είδατε την Τάμτα τι έπαθε το 2019; Από μένα είναι ΟΧΙ για όλο το πακέτο. Βαθμολογία: 3/10.

2.      ΑΡΜΕΝΙΑ – Snap. Ένα συμπαθητικό τραγούδι, απ’ αυτά που γράφουν οι Σουηδοί στην καθισιά τους και μετά βγαίνουν και τα μεταπωλούν στους τριτοκοσμικούς του κόσμου, ημών συμπεριλαμβανομένων. Το άκουσα μία φορά όλη κι όλη, δεν άντεξα να το τελειώσω. Παρόλα αυτά, δεν είναι και ό,τι χειρότερο θα ακούσεις φέτος. Βαθμολογία: 4/10.

3.       ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – Not The Same. Ομοφυλόφιλος που κλαίγεται επειδή δεν είναι ίδιος με τους άλλους, αντί να νιώσει περήφανος που ξεχωρίζει για ό, τι είναι. Γενικά οι μειονότητες που κλαίγονται για τη μοίρα τους μου προκαλούν απέχθεια. Το τραγούδι ως τραγούδι είναι ΟΚ, η φωνή του πολύ καλή, αλλά το όλο κόνσεπτ και το κοινωνικό μήνυμα το οποίο προωθεί, τρώει Χ. Άντρας με φουστάνι, κοσμήματα, και ανεμιστήρες στο φόντο. Too much to digest. Μεγάλο ΟΧΙ. Βαθμολογία: 6/10.

4.      ΑΥΣΤΡΙΑ – Halo. Ωραίο, φρέσκο, σύγχρονο. Δηλώνω εντυπωσιασμένος. Η Αυστρία δεν μας έχει συνηθίσει σε τραγούδια υψηλού επιπέδου. Σίγουρα, μετά το 2014 έχει πάρει τα πάνω της, αλλά γενικότερα δεν είναι και Σουηδία σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Ή του ύψους ή του βάθους. Το Halo είναι τραγούδι το οποίο μπορεί να σταθεί και εκτός Γιουροβίζιον. Έχει υποστεί τεράστια ηλεκτρονική επεξεργασία και δεν ξέρω πώς θα αποδοθεί στο λάιβ, αλλά έτσι που έχουν ισοπεδωθεί όλα πια, δεν το βρίσκω δύσκολο να μπήξουν της τραγουδίστριας ένα φίλτρο να την κάνουν να ακούγεται πιο ρομποτική χάριν τηλεοπτικής κάλυψης. Το έχω στο Τοπ10 μου. Βαθμολογία: 8/10.


   5.       ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ – Fade To Black. Βαριέμαι και πλήττω. Προτιμώ να βάλω το χέρι μου στην πρίζα και να την ανάψω παρά να υπομένω αυτό το pretentious τρίλεπτο. ΟΧΙ με θαυμαστικό! Βαθμολογία: 1/10.

6.      ΒΕΛΓΙΟ – Miss You. Όπως και με την Αυστρία, πρόκειται για ένα εξίσου σύγχρονο και προσεγμένο χορευτικό τραγούδι, στο οποίο δεν μπορώ να βρω ψεγάδι. Δυστυχώς, δεν μπαίνει στο τοπ10 μου γιατί γεμίζει με άλλα τραγούδια. Όπως και να'χει δεν μπορώ να πω κακή κουβέντα για τον συμπαθέστατο τραγουδιστή του και γενικά γι’ αυτό που βλέπω και ακούω. Βαθμολογία: 7/10.

7.      ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - Intention: Τα έχουμε πει προηγουμένως σχετικά με τη Βουλγαρία. Η παρακμή των Βαλκανίων προσωποποιημένη. Παρόλα αυτά, δεν το έχω και για τελευταίο όπως το έχει η πλειονότητα των γιούροφαν στο youtube. Βαθμολογία: 2/10.

8.      ΚΡΟΑΤΙΑ – Guilty Pleasure. Ένα τραγούδι για το οποίο δεν μπορώ να πω τίποτα κακό, αλλά και τίποτα καλό. Είναι η στιγμή που θα πάτε για κατούρημα, η στιγμή που θα ελέγξετε το κινητό σας, η στιγμή που θα αρχίσετε την πάρλα με τους φίλους σας και όταν το δείτε στο recap πριν τη βαθμολογία, θα διερωτάστε πότε βγήκε και πότε ακούστηκε. Βαθμολογία: 3/10.

9.      ΚΥΠΡΟΣ – Ela. Και εδώ έχω τοποθετηθεί εκτενώς σε προηγούμενο κείμενο. Την έχω στο τοπ10 μου, αν και πάντα η πατρίδα πριμοδοτείται ασυνείδητα ένεκα φιλοπατρίας. Ελπίζω με την τήλε-σκηνοθεσία του Marvin να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο και να φέρει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα στον τελικό. Οι προσδοκίες φέτος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, συγκριτικά με πέρσι, οπότε ό, τι φέρει η Ανδρομάχη εντός 15αδας μόνο καλό θα κάνει στην καριέρα της. Βαθμολογία: 7/10.

10.      ΤΣΕΧΙΑ – Lights Off. Οι Τσέχοι είναι ακόμα ένας λαός ο οποίος δεν φημίζεται για τις συμμετοχές του, τουλάχιστον προς το παρόν. Τα τελευταία χρόνια με την παραίνεση των Σουηδών συνθετών / παραγωγών οι οποίοι μυρίστηκαν προσοδοφόρο μάρκετ, άρχισαν να το παλεύουν και να τα πηγαίνουν καλύτερα, κάτι το οποίο είναι εμφανές και στα αποτελέσματα τους. Φέτος στέλνουν ένα ποπ τραγούδι το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν λέει τίποτα. Είναι ένα filler, κατά τη γνώμη μου, ένα "χαλί" για να περάσουν από πάνω οι υπόλοιποι και τίποτε περισσότερο. Παρόλα αυτά θα προκριθεί εύκολα στον τελικό. Από εκεί και πέρα, ο Θεός βοηθός. Βαθμολογία: 5/10.

Το β’ μέρος και η συνέχεια, μετά το δελτίο ειδήσεων.

Σχόλια