Χριστουγεννιάτικη Den Vilda

 Αμιγώς Χριστουγεννιάτικο τραγούδι στη Γιουροβίζιον δεν έχει παρουσιαστεί, ακόμα. Όμως οι φανς αρέσκονται να θεωρούν το Den Vilda που εκπροσώπησε τη Σουηδία το 1996 ως τέτοιο. Den Vilda θα πει «Η Άγρια» αλλά σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση και σε συνάρτηση με τους υπόλοιπους στίχους του άσματος, ερμηνεύεται και ως «βασίλισσα του χιονιού». Εν πάση περιπτώσει, λίγο η μελωδία, λίγο η ενορχήστρωση, λίγο η Σουηδία, όλα αυτά μαζί στο μπλέντερ, εκπέμπουν μια Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, την οποία παραποιήσαμε ώστε να χρίσουμε το τραγούδι ως μία Χριστουγεννιάτικη συμμετοχή.


Το Den Vilda κατετάγη 3ο το 1996, αν και στον -κρυφό- προκριματικό που είχε διεξαχθεί πριν τον Διαγωνισμό για να δουν ποιες χώρες θα λάμβαναν μέρος τη συγκεκριμένη χρονιά, είχε καταταγεί πρώτο από τις κριτικές επιτροπές. Και όχι άδικα. Παρόλο που αγαπώ και το The Voice της Ιρλανδίας, το Den Vilda έχει μία παιδικότητα και μία Ντίσνεϊ αισθητική που την προτιμώ. Σημειώστε επίσης, ότι ο συνθέτης του τραγουδιού είναι ο Peter Gronvall, ο οποίος είναι ο γιος του Benny των Abba (και ταυτόχρονα σύζυγος της Nanne, της μίας εκ των δύο τραγουδιστριών του συγκροτήματος). Αν είχε κερδίσει η Σουηδία το 1996 θα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Διαγωνισμού όπου πατέρας και γιος θα είχαν κερδίσει και οι δύο το πρώτο βραβείο, με διαφορά 22 ετών.

Φέτος, ως γνωστόν οι Abba επανενώθηκαν και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Voyage, το οποίο μεταξύ άλλων περιέχει και ένα Χριστουγεννιάτικο σινγκλ, το οποίο τιτλοφορείται Little Things. Ακούγοντάς το δεν μπορώ να αποφύγω τον συνειρμό και τη διασύνδεσή του με το Den Vilda. Ε, μπαμπάς και γιος τα ίδια γονίδια κουβαλούν.


Εντόπισα μία πρόσφατη σχετικά ερμηνεία του Den Vilda από το περασμένο καλοκαίρι. Δεν είναι η καλύτερη εκτέλεση, αλλά πάντα μου προκαλείται νοσταλγία και μεγάλη εντύπωση όταν εντοπίζω γιουροβιζιακά αγαπημένα τραγούδια ερμηνευμένα από τους ίδιους τραγουδιστές σε βάθος χρόνου. 


Με αφορμή το σημερινό, σας εύχομαι όλους, αυτούς τους 5-6 που διαβάζετε αυτό το μπλογκ, καλά Χριστούγεννα και ένα καλύτερο 2022!


Σχόλια

  1. καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά. Ερώτηση: το Γενεσις του Χατζηγιάννη δεν σου κάνει Ντίσνευ; ήταν και στη χρυσή εποχή με Lion King κτλ...

    Ντρήμερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι! Φυσικά ήταν επηρεασμένο από το Lion King. Όταν το Γένεσις παρουσιάστηκε στον κυπριακό τελικό είχε άλλη ενορχήστρωση η οποία δεν θύμιζε βασιλιά των λιονταριών. Ύστερα, όταν ανέλαβε να διευθύνει την ορχήστρα στο Μπέρμινγχαμ ο Κακογιάννης, προστέθηκε αυτό το πνευστό στην αρχή που θυμίζει circle of life. Ο Κακογιάννης είναι γνωστός φαν της Ντίσνει. Όταν ήταν διευθυντής της παιδικής χορωδίας «Διάσταση» στη Λεμεσό, είχαν κάνει πολλά αφιερώματα στα τραγούδια του Ντίσνει. Είχα πάει σε παράστασή τους, και ήταν πολύ καλοί για τα τότε δεδομένα. Όταν άκουσα το Γένεσις με τη νέα ενορχήστρωση αμέσως κατάλαβα ότι είχε επηρεαστεί από την Ντίσνει. Νομίζω δεν εκτιμήθηκε όσο έπρεπε.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου