Fyr Og Flamme, Φωτιά Και Λαύρα

Οι Δανοί  Fyr Og Flamme (=Φωτιά και Φλόγα), που εκπροσώπησαν φέτος τη Δανία στο Ρότερνταμ, ή κατά κόσμον Laurits Emmanuel και Jasper Groth, στο τσακ έχασαν την πρόκριση στον τελικό, αφού κατετάγησαν 11οι στον 2ο ημιτελικό του Διαγωνισμού. Έχασαν την πρόκριση από το «Κάρμα» της Αλβανίας. Φυσικά, δεν ήταν κάτι το απρόβλεπτο μιας και το συμπαθέστατο «Ove Os Pa Hinanden» εξ αρχής θεωρούνταν αποκλεισμένο και outsider. Όπως είχα γράψει και τον περασμένο Μάη, για εμένα το συγκεκριμένο αποτελούσε ένοχη απόλαυση και είχα μία ισχνή ελπίδα ότι τελικά θα κατάφερνε να τρυπώσει στον τελικό. Όλοι ξέρουμε τη δυναμική της Δανίας. Αν περνούσε, κουτσά-στραβά θα έπιανε εύκολα τη 15άδα με τις σκανδιναβικές ψήφους. 

 

Εν πάση περιπτώσει, το συγκρότημα το έψαξα περαιτέρω από τον Διαγωνισμό και μετά, και ανακάλυψα ότι είχαν στο βιογραφικό τους δύο singles τα οποία αν τα έστελναν εκείνα στον Διαγωνισμό θα τύγχαναν πολύ καλύτερης αντιμετώπισης και κατάταξης. Τα παραθέτω πιο κάτω. Πρόκειται για το «Kamaeleon» που μπορείτε να υποθέσετε και μόνοι σας τι σημαίνει, και το «Menneskeforbruger» ο τίτλος του οποίου είναι ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στις λέξεις κρεατοφάγος και ανθρωποφάγος. Αναφέρεται σ’ αυτήν που «τρώει άντρες». 



Πόσο μου αρέσει αυτό το τραγούδι! Είναι από τα αγαπημένα μου που άκουσα φέτος. Έχει αυτή την Modern Talking αισθητική που με συνεπαίρνει. Και το βίντεο, στα ίδια μήκη κύματος. 



Το συγκρότημα εκπροσωπεί τη δεκαετία του ’70 και ’80, και τάχθηκε να παράγει την «παλιά, καλή μουσική» με την οποια μεγαλώσαμε, εμπνευσμένο από τα τραγούδια που υποβάλλονταν στο Melodi Grand Prix (το δανέζικο φεστιβάλ επιλογής τραγουδιού για τη Γιουροβίζιον). Αυτό-αποκαλούνται ως το «συγκρότημα που είχαν οι γονείς σας αφίσα στο δωμάτιο τους», και επιμένουν να τραγουδούν στα δανέζικα γιάτι τα βρίσκουν γοητευτικά, αλλά και επειδή νοσταλγούν τις εποχές που η κάθε χώρα συμμετείχε με τη δική της γλώσσα «σαν μια καρτ-ποστάλ από κάθε χώρα και κουλτούρα». 

 

Και πόσο σύμφωνο με βρίσκουν!

 

Κυκλοφόρησαν και ολοκληρωμένο άλμπουμ τον περασμένο Αύγουστο το οποίο περιέχει όλα τα παραπάνω, συν τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό, αλλά και άλλα συμπληρωματικά τραγούδια τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι δυστυχώς μέτρια. Μόνο το «112» ξεχωρίζει κάπως, αν και στήθηκε κι αυτό πάνω στη συνταγή του «Kamaeleon» και του «Menneskeforbruger». Δεν ξέρω πόσο μέλλον έχουν ως συγκρότημα (άλλωστε ο Λάουριτς συμμετέχει και σε ένα άλλο συγκρότημα στη Δανία και ο Τζάσπερ είναι ηθοποιός), αλλά μου αρέσει το πνεύμα και η αισθητική τους. Νόμιζα πως επρόκειτο για γκέι ζευγάρι αλλά όχι. Ο Λάουριτς τουλάχιστον (ο συνθέτης των τραγουδιών, δηλαδή), είναι παντρεμένος με γυναίκα και έχουν μαζί δυο μικρά αγοράκια. Βέβαια, Σκανδιναβοί είναι αυτοί, το ένα δεν αποκλείει το άλλο. 



Το τελευταίο τους σινγκλ λέγεται «Hemmelighed» (=μυστικό). Δεν τρελαίνομαι, αλλά έχει συμπαθέστατο βίντεο κλιπ. 

Σχόλια